Kilpailuohjeet (alustavat) pyöräsuunnistus 25.5.2024

Etelä-Pohjanmaan avoimet am -pyöräsuunnistuskilpailut, henkilökohtainen sprint ja parisprintviesti Kauhajoella 25.5.2024

Kilpailun johtaja : Anne Lehtinen 041 – 446 2960
Ratamestari: Juhani Lehtinen
Valvoja: Jukka Kinnari, SuJu
Tulospalvelu: Jaakko Puntila, SuJu
Tiedottaja: Minna Rotola-Pukkila 040 – 839 4005
Tuomarineuvoston puheenjohtaja: Timo Laurila
Tuomarineuvoston jäsenet: Heidi Korpela-Kamila, Rantala Mika

SÄÄNNÖT
Kilpailussa noudatetaan SSL:n ja EPSU:n sääntöjä sekä kilpailun järjestäjän ohjeita.
• Kilpailijan on noudatettava yleisiä liikennesääntöjä ja toimitsijoiden antamia ohjeita liikkuessaan muun liikenteen kanssa yleisillä kulkuväylillä. Kilpailija kilpailee omalla vastuullaan.
• Oikominen on sallittua, paitsi kielletyiksi merkityillä alueilla.
• Kohtaavat kilpailijat väistävät toisiaan oikealta. Kilpailijan on kehotuksesta väistettävä takaa tulevaa nopeampaa kanssakilpailijaa.
!!Ole erityisen varovainen tiellä liikkuessasi ja tien ylityksissä!! Henkilöhtaisen kilpailun lähdön alueella ja viestissä merkatussa tien ylityskohdassa on valvonta järjestäjien toimesta.
• Kilpailijoiden tulee huomioida, että alueella liikkuu myös muita ulkoilijoita.
• Kilpailijan on noudatettava yleisiä liikennesääntöjä liikkuessaan muun liikenteen kanssa yhteisillä kulkuväylillä/autotiellä.

Kypärän käyttö on pakollista.

LIIKENNE
Opastus alkaa kantatie 44:n ja Sotkantien risteyksestä. Paikoitus tapahtuu järjestäjien ohjaamana lähelle kilpailukeskusta, paikoituksesta matkaa kilpailukeskukseen n. 500m.

KILPAILUKESKUKSEN KARTTA

KILPAILUMAASTO
Kilpailumaasto on metsämaastoa. Alue on ulkoilualuetta, jolla on pururataa ja ajettavuudeltaan eri tasoisia metsäpolkuja. Maastossa on myös vanha soramonttualue, jossa polut osittain märkiä. Maastosta löytyy korkeuseroja, pururadan purupohja hidastaa osissa aluetta matkantekoa. Erityisesti lähellä kilpailukeskusta löytyy myös teknistä polkua, näidenkin polkujen ajettavuus kuitenkin kohtuullisen hyvä kun vauhdin suhteuttaa omaan ajotaitoon.

KIELLETYT ALUEET
Kielletyt alueet on merkitty karttaan. Näistä erityisinä huomioina, että henkilökohtaisessa kilpailussa on pieniä taimikkoalueita, jotka on merkitty karttaan kielletyiksi alueiksi. Yksi taimikkoalue on ympäriinsä myös maastoon nauhoitettu, tässä kohtaa kartassakin yhtenäinen viiva kielletyn alueen ympärillä (ohessa tästä kuva). Toisella hyvin pienellä taimikkoalueella kiellettyalue on taimikon toisessa päässä ja yksi rasti on tämän alueen toisella laidalla taimikon sisällä, sinne toki kulkeminen polkua pitkin sallittu. Nauhoitus maastossa kielletyn alueen laidassa ohjaa tässäkin kohtaa. Lisäksi henkilökohtaisessa kilpailussa soramonttualueella on osittain polkujen päällä ollut niin paljon vettä, että osa polkualueista on merkitty kielletyiksi.

KILPAILUNUMEROT
Kilpailunumerot on noudettavissa infosta. Henkilökohtaisessa kilpailussa ja viestissä käytetään eri numeroita. Numeron kiinnittämiseen saat nippusiteitä infosta. Numerot kerätään pois maaliin tulon jälkeen, palauttamattomasta numerosta peritään 20 euroa.

RASTIT
Mallirasti on kilpailukeskuksessa. Rastit sijaitsevat uran vieressä. Leimasinlaite ja rastitunnus on rastilipun yläpuolella. Älä lyö leimasimeen leimatessasi!

Joillakin rastiväleillä on rastiväliviivaa hiukan ”käännetty” että viiva ei peitä jotain oleellista esim. polkua rastivälillä.

KARTTA
Pyöräsuunnistuskartta, päivitetty 5/2024. Mittakaava on 1: 7500 muilla sarjoilla, mutta
henkilökohtaisessa kilpailussa H/D11 ja viestissä H/D 11-14 mittakaava on 1:5 000. Käyräväli kartoissa 2,5 m. Karttojen koko on kaikilla A4. Rastitunnus on kartassa rastinumeron perässä (esim. 6-120). Käytössä uusi karttamerkki leveälle sorapintaiselle tielle.

Kartat kerätään maalisssa henkilökohtaisen kisan ja viestin ensimmäisten osuuksien jälkeen ja jaetaan takaisin viestikilpailun jälkeen. Osassa henkilökohtaisia sarjoja on kaksi karttalehteä (kartanvaihto matkalla), lähdössä saa molemmat kartat yhteen nidottuna. Tieto kartanvaihtosarjoista löytyy sarjat ja matkat taulukosta. Kartanvaihtosarjoilla rasti, jossa kartanvaihto tapahtuu on merkitty sekä ensimmäiseen että toiseen karttaan, rastinumerointi muuten on jatkuva.

LEIMAUSJÄRJESTELMÄ
Leimausjärjestelmä on EmiTag. Kilpailija, joka ei ole ilmoittanut EmiTagin numeroaan, varataan vuokrakortti, joka on noudettavissa infosta hintaan 5€/kilpailu. Kilpailija käyttää samaa korttia myös viestissä. Tutustu leimaukseen kilpailukeskuksen mallirastilla. Muista palauttaa vuokrakortti, palauttamattomasta vuokrakortista peritään 100 €:n maksu.

Kipailijalla on oikeus käyttää ilmoitetun lisäksi toista EmiTagia, joka on kiinnitettävä samaan käteen kuin varsinainen EmiTag. Varatagia käyttävät kilpailijat poistavat varatagin ranteestaan ennen siirtymistä leimantarkastukseen ja pitävät sen selkänsä takana, kunnes varsinainen tagi on luettu.

VERRYTTELY
Verryttely on sallittua kilpailukeskuksen ja henkilökohtaisen kilpailun lähdön välisellä alueella viitoitusta pitkin. Koskee molempia kilpailuja. Varo muuta liikennettä!

LÄHTÖ
Sprintin ensimmäinen lähtö kello 10.00 ja parisprintin lähdöt porrastetusti kello 13.00. Henkilökohtaisen kilpailun lähtöön on matkaa kilpailukeskuksesta 800 m. Viitoitus lähtee kilpailukeskukesta, viitoitusta on noudatettava. Lähdöstä K-pisteelle 100 m ja sinne on lähdöstä viitoitus.

Lähtö tapahtuu seuraavasti:
– 4 min. kutsutaan lähtöruutuun, varustetarkastus
– 3 min. nollataan EmiTag-kortti
– 2 min. kilpailija voi tutustua mallikarttaan
– 1 min. kilpailija saa ottaa kartan

MAALI
Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Maalissa kilpailija suorittaa maalileimauksen. Maaliviivan ylityksen jälkeen kilpailija jatkaa maalitoimihenkilöiden ohjaamana leimantarkistukseen, jossa EmiTag-kortti luetaan. Pidä etäisyyttä leimantarkistuksessa olevaan kilpailijaan. Vältä turhaan liikkumista lähellä maalialuetta EmiTagin kanssa muutenkin ajanottohäiriöiden välttämiseksi.

Kilpailun maali suljetaan henkilökohtaisen kilpailun osalta klo 12 ja viestin osalta klo 15. Itkumuuri sijaitsee leimantarkistuksen yhteydessä.

11- vuotiaiden sarjassa puuttuvasta tai väärästä leimasta kilpailijaa ei hylätä  vaan hän saa 10 minuutin lisäajan/virheellinen rasti. Tätä sovelletaan myös viestissä 11-14 vuotiaiden sarjoissa.

KESKEYTTÄNEET
Keskeyttäneiden kilpailijoiden on ilmoittauduttava maalissa.

PALKINNOT
Kilpailuissa jaetaan EP:n AM- mitalit kunkin sarjan kolmelle parhaalle. Lisäksi henkilökohtaisissa kilpailussa sarjoissa H/D11 ja viestissä sarjoissa H/D11-14 palkitaan kaikki. Viestin kuntosarjassa on arvontapalkinto. Jos henkilökohtaisen kilpailun tai viestin voittajajoukkue on E-P:n seurojen ulkopuolelta, saa hän erillisen palkinnon. Palkinnot jaetaan infosta kuuluttajan ohjeiden mukaan tulosten valmistuttua.

PUKEUTUMISTILAT, WC
Kilpailukeskuksessa on pukeutumis- ja peseytymistiloja ja wc -tilat, ne löytyvät huoltorakennuksen alakerrasta. Pyörille ei ole pesupaikkaa.

RAVINTOLA
Ravintolassa kahvia, sämpylää, leivonnaisia, makeisia ym. Lisäksi jauhelihakeitto 10e (sis. leipä, levite, juoma) maksu käteinen tai mobilepay.

PAIKOITUS
Autojen paikoitus on kilpailukeskuksen läheisyydessä, ei parkkimaksua.

INFO
Info toimii kilpailukeskuksessa. Infosta voit noutaa kilpailunumerot ja numeroiden
kiinnitystarvikkeita. Pakolliset muutokset infossa (esim. EmiTag numero) kisapäivän aamuna, muutosmaksu 5e/henkilö. Infoon voi maksaa myös viestin kuntosuunnistuksen maksut. Maksu käteisellä tai mobilepayllä.

ENSIAPU
Ensiapu kilpailukeskuksessa.

PARISPRINTTIVIESTIN ERITYISOHJEET

RADAT JA RASTIT
Jokaisella osuudella on hajonta. Osissa sarjoja on ristiratoja joten ole tarkka rastijärjestyksen kanssa. Rastien rastiväliviivaa on joidenkin sarjojen joillakin rastiväleillä ”käännetty” rastivälin selkeyttämiseksi.

Osa sarjoista ylittää viestissä Sotkantien. Sotkan päälle menevä asvaltoitu tie
on merkitty karttaan kokonaan kielletyksi, siinä on vain yksi sallittu
ylityspaikka. Kielletty tie merkitty kielletyksi X merkinnällä ja tien
ylityspaikka on merkitty ylityspaikan merkinnällä (katso oheinen kuva).
Ylityskohdassa on järjestäjien toimesta valvonta sekä lisäksi vauhtia hidastava ”shikaani”, mutta varo silti liikennettä. Noudata tarvittaessa valvojien kehotuksia.

Viestissä reitinvalintana voi olla sillan ylitys. Silta voi olla sateella liukas ja silta on molemmin puolin jyrkkä. Sillan kohta merkattu huutomerkeillä karttaan!

KILPAILUNUMEROT:
Viestissä 1. ja 3. osuuden menijän osuusnumero on 1 alkuinen ja 2. ja 4. osuuden menijän 2 alkuinen, esimerkiksi 141/241 (joukkueen numero 41).

LÄHTÖ
Viestin lähtöalue on kilpailukeskuksessa. Jokaisen osuuden viestinviejä nollaa EmiTaginsa ennen lähtöä omalle osuudelleen ja jokaisen osuuden jälkeen EmiTag luetaan. Nollauspiste on lähtö/vaihtoaluelle mentäessä. Lähtöön kokoonnutaan n. 10 minuuttia ennen lähtöaikaa toimitsijoiden ohjeistuksen mukaan. Kartat jaetaan etukäteen kilpailijoiden karttatelineen päälle väärinpäin. Kuulutuksen mukaan, 15 s. ennen lähtöä, kartan saa kääntää ja asettaa karttatelineeseen. Sarjoissa D/H11-14 kartan saa kääntää ja alkaa asettamaan telineeseen jo 1 min ennen lähtöä.

Lähtökäskyn jälkeen ajetaan K-pisteen kautta kilpailumaastoon.

Lähtöajat viestissä sarjoittain porrastettuna
13.00 sarjat D17, D21, D120, H17, H140
13.05 sarjat H21, H20, D100, H120
13.10 sarjat D20, D80, D120, D140, H80, H100, H11-14, D11-14, kunto

VAIHTO/MAALI
Viimeiseltä rastilta on viitoitus vaihtoon/maaliin. Vaihtoon tullessa ja maalissa kilpailija suorittaa maalileimauksen. Varsinainen vaihto tapahtuu vaihtopuomilla käsikosketuksella. Lähtevä kilpailija ajaa karttatelineelle ja ottaa oman karttansa ja lähtee K-pisteen kautta kilpailumaastoon. K- pisteelle 150 m ja sinne on viitoitus. Mikäli vaihdossa ei omaa karttaa löydy (toinen kilpailija ottanut väärän kartan), löytyy varakartat karttatelineen päästä ja siellä toimitsija antaa uuden kartan, aikahyvitystä ei tule. Vaihtoon tullut kilpailija menee leimantarkastukseen, kartan luovutukseen ja nollauspisteen kautta uudelleen vaihtoalueelle jos vielä uusi osuus odottaa.

YHTEISLÄHTÖ:
Tarvittaessa järjestetään yhteislähtö kuuluttajan ohjeiden mukaan.

Onnistunutta kilpailua kaikille!

Kauhajoen Karhu ry suunnistusjaosto