Ratamestariryhmän lausunto

Ratamestariryhmän lausunto 2.5.2015

Kevät alkaa olla Pohjanmaalla pitkällä ja Katikan kanjonialueiltakin alkaa lumi vihdoin sulaa. Ratamestariryhmän mieltä lämmittää, että kisat on saatu Suomenkin mittakaavassa hyvin erityiselle alueelle. Uskallamme todeta, että maasto tulee antamaan riittävästi haasteita kaikille kisoihin osallistuville.

Näin aluksi huomautettakoon, että kilpailut tullaan järjestämään osittain luonnonsuojelualueella ja muutoinkin sen välittömässä läheisyydessä. Painotammekin siis, että mitään roskia ei tulla jättämään alueelle. Ei kilpailukeskukseen, lähtöviitoituksille, eikä lähtöihin. Kilpailijoille tämä näkyy muutamana viitoitettuna ylityspaikkana, joita on ehdottoman hylkäyksen uhalla noudatettava. Nauhoilla maastoon merkityt viitoitukset alkavat ohjausrasteilta ja ne on merkitty karttaan sekä rastimääritteisiin. Viitoitukset koskevat kaikkia kilpailuun osallistuvia ja niistä annetaan lisätietoa kilpailuohjeissa.

Maastokäynnillä näkyi, että metsään ei ole jäänyt jälkiä viimevuosien myrskytuhoista. Alueella on erittäin vähän vauhtia hidastavaa maapohjaa tai kasvillisuutta, joten keskimatkaa päästään juoksemaan vauhtia säästelemättä. Suunnistajien menoa hillitsee koko alueen kattava, vaativa notkoalue, joka todennäköisesti yllättää ainutlaatuisuudellaan jokaisen kilpailijan. Korkeuserot ovat pohjalaiseen maastoon suuret. Syvimmät kanjonit ovat yli 20 metriä syviä ja pisimmillä radoilla nousua voi tulla lähemmäs 200 metriä. Korkeuseroista ja alueen ainutlaatuisuudesta johtuen suunnistustaidot korostuvat kilpailusuorituksissa.

Alueen vaativuus on luonut haasteita nuorten ratojen suunnitteluun, ja ne onkin pyritty pitämään selkeillä alueilla. Radat kulkevat polkujen, kuviorajojen sekä isojen notkojen lähistössä, joihin pystyy tukeutumaan. Nuorimmat ylittävät vanhempien tavoin syvän kanjonin ratojen loppuosassa, ohjattua viitoitusta pitkin.

27.5.2015

Kisoihin on noin puolitoista viikkoa ja radat ovat asettuneet lopullisiin muotoihinsa. Maastoon on valikoitunut suuri määrä rastipisteitä, joten kilpailijan on hyvä tarkastaa koodi leimaamallaan rastilla. Laakeiden notkojen soiset pohjat olivat edelleen hieman pehmeitä, mutta ne tulevat kuivamaan kisoihin hyvin juostaviksi.

Radat ovat runsasrastiset ja vaativat. Maastopohja on poikkeuksetta nopeaa hiekkakangasta, mutta näkyvyyden vaihtelut ovat suuret.  Koska vauhti on silti kova, on yhdistelmä on suunnistajalle haastava. Nuorten radat (alle 14) kulkevat selkeämmällä alueella ja niissä jyrkimpiä nousuja on pyritty välttämään. Näilläkin alueilla notkojen reunat ovat kuitenkin monimuotoisia, joten kaikissa sarjoissa on syytä olla tarkkana. Suosittelemme suorille radoille lähteville kompassin ottamista mukaan.

Tervetuloa ainutlaatuiseen kisaan, yhteen Etelä-Pohjanmaan hienoimmista maastoista!

Lauri Nuuttila

Mikko Mäkitalo